Swipe to the right

Agility

Agility

Vad är agility, hur startade det, och vilka kan vara med?

Agility betyder snabbhet, rörelser, smidighet och precision , och är en hundsport, som mycket snabbt har blivit väldigt populär över hela världen, både som tävlingssport och för skoj skull. Agility går ut på, att en hund så snabbt som möjligt, och med så få fel som möjligt, skall igenom en hinderbana med en kombination av olika hinder. Hunden skall bl.a. hoppa över hinder, springa genom slalom, balansera på en vippbräda samt springa igenom tunnlar.

Den första agilityuppvisningen var som ett pause inslag vid Crufts hundutställning i England 1978. Arrangörerna av Crufts var fullt medvetna om, att det var tråkigt för publiken att se på en tom bana mellan de olika delarna av arrangemanget. Två av styrelsemedlemmarna satte sig för at skapa en ny och annorlunda form av underhållning med rötter från hästsporten och banhoppning. Allaredan från starten blev det inkluderat hinder som inte ses i banhoppning för häst, för att göra det så underhållande som möjligt för publiken.

Så på den stora dagen ställde man upp med 2 lag, som bestod av 4 hund förare och 4 hundar. De tävlade mot varandra om att komma snabbast genom banan. Hundarna var talangfulla och snabba samt mycket ivriga efter att visa fram deras färdigheter . Matchande träningskläder till hundförarna satte pricken över i:et, och arrangemanget var en super succé. Publiken blev så glada, att många av dem själva ville testa agility med deras egna hundar. Man beslutade sig snabbt för att göra om succéen 1979.

Agility kom till Danmark/Sverige i början av 80-talet, och den första officiella tävlingen avhölls 1986. Efter det har agility utvecklat sig till en seriös och väldigt populär hundsport. Det är samtidigt en sport, som drar till sig en stor publik. Man kan alltid höra var agilitybanan finns, när publiken högljutt jublar över hundarnas prestationer.

Alla sunda och friska vuxna hundar kan i princip deltaga i agility, men där är självklart några hundraser, som egnar sig bättre en andra till att träna agility, och som har större succé i tävlingar. Vissa typer av hundar kan ha en annan kroppstyp eller hälsoproblem som gör, att agility inte är en lämplig aktivitet för dem. Hundens storlek har ingen betydelse. I alla officiella arrangemang indelas hundarna i tre storleksgrupper, som inte tävlar mot varandra. Hinderna anpassas efter hundens storlek, och där är regler för, hur högt en hund får hund hoppa i förhållande till sin egen höjd. Då hundföraren skall föra sin hund genom banan så snabbt som möjligt, krävs det att hunden är snabb och har en god kontroll på sina rörelser, och att ägaren har god kontroll på sin hund och med tydliga kommandon samt kroppsspråket och kan guida sin hund. Så en viss portion lydnad är en förutsättning.

Det är självklart alltid viktigt att en agilityhund tränas korrekt. Dvs. att man försiktigt och lugnt bygger upp hundens muskulatur och färdigheter, så att skador undviks. En hund kan först officiellt deltaga i agilitytävlingar, när den är 18 månader gammal. Man behöver självklart inte ha som mål att deltaga i tävlingar för att träna agility med sin hund. Många ägare väljer att träna agility, för det är en god aktivering för hunden och en super upplevelse för både hund och ägare. Det allra viktigaste är, att både hunden och hundföraren tycker det är kul.

Andra artiklar i kategorin Hund

Päls & fällning hos hundar och katter

De flesta hundarna och katterna fäller, och det gör många av dom mer eller mindre året om. Det är i alla fall den medveten om, som har ansvar för att dammsuga i hemmet. Fällning hos hundar och katter är en naturlig process, eftersom var...

​Hur uppfostrar man bäst sin hund?

Hur uppfostrar man bäst sin hund så att den och resten av familjen kan få en härlig vardag tillsammans?