Swipe to the right

Förebygg problem med rätt valpfoder

Förebygg problem med rätt valpfoder

Hos Olivers vet vi att det redan från starten är livsviktigt med bra och rätt mat för valpens tillväxt, trivsel och allmänna hälsa. Men samtidigt är kosten avgörande för att förebygga diverse problem i vuxenlivet. Det optimala målet med valpfodret är att få en så frisk vuxen hund som möjligt. Med andra ord ska man sätta samman en ordentlig foderplan för valpen för att få en kontrollerad tillväxt, minimera övervikt och hämma utvecklingsrelaterade skelett- och ledsjukdomar.

Hundvalpar är relativt omogna vid födseln jämfört med många andra djurungar. Deras skelett är bara minimalt utvecklat och det gör att särskilt hundar av stora eller jättestora raser utsätts för felnäring och skelettproblem som kan härledas till utvecklingen. Den utveckling som en människa genomgår under sina första 14-16 levnadsår upplever hunden under sina första 12 - 18 levnadsmånader. Därför är det mycket viktigt med ett balanserat foder under valpens 12 första månader eftersom kosten är den viktigaste, icke medfödda faktorn för en hälsosam utveckling av skelettet. Tillväxt är ett förlopp som kräver energi och näringsämnen, speciellt energi- och kalciuminnehåll har stor betydelse, eftersom det har visat sig att stora mängder energi och kalcium kan leda till skelett- och ledsjukdomar som t.ex. höftledsdysplaci och osteokondrom.

Large Breed Start har blivit ännu bättre
Vi optimerar ständigt våra produkter och nu har turen kommit till Large Breed Start. För att kontrollera energiinnehållet har vi bland annat reducerat fettinnehållet. Vidare har vi justerat innehållet av dietfibrer i Triple Fiberplan för att säkerställa optimal matsmältning i valpens vanligtvis känsliga tarmsystem.

 

Oliver’s Triple Fiberplan bestod ursprungligen av en fiberblandning med lusern, ärtfibrer och riskli. Riskli och lusern har nu bytts ut mot cikoriarot för att tillföra inulin, som är en av de få kolhydrater med den bäst dokumenterade prebiotiska effekten. Det innebär att den fungerar som näringsämne till de nyttiga bakterierna som finns naturligt i tarmsystemet, så att eventuella oönskade sjukdomsframkallande bakterier hålls tillbaka. Därmed upprätthålls och förbättras den naturliga tarmfloran.

 

Sist men inte minst har innehållet av glukosamin ökats i Flex C för att säkerställa en stabil utveckling av skelettet under tillväxten


Rätt dos är individuell

Med ett valp-helfoder av hög kvalitet har man ett bra verktyg för att säkerställa att energi- och näringstillförsel blir rätt, och att det tillgodoser valpens behov under uppväxten. Det är viktigt att valpen redan från början får ett bra foder för att undvika sjukdomar, som felaktig utfodring kan leda till. Alla hundar växer inte likadant, därför ska man som ägare inte dosera efter uppgifterna på foderförpackningen utan även titta på hur valpen utvecklas – blir den tjock eller kanske rent av smal? Kanske ska valpen ha mer än vad som står på förpackningen, kanske ska den ha mindre. Det är stor skillnad på aktivitetsnivån mellan olika valpar.

 

Det är inte skadligt att använda valpfoder lite för länge, så länge man ser till att inte ge för mycket foder. För valpar av stora raser rekommenderar vi att fodra med ett standard valpfoder fram till ca 4 månaders ålder, då de under denna period har så stort energibehov att det kan vara svårt att uppfylla dessa med Large Breed STart, eftersom det som tidigare har nämnts har ett lägre energiinnehåll.

Andra artiklar i kategorin Från Veterinären

Övervikt hos hundar

Övervikt och fetma är ett stigande problem hos hundar. Faktiskt estimeras det att cirka var tredje hund kan räknas som överviktig. Problemet har blivit så stort att flera forskare nu kallar övervikt för en sjukdom. Övervikt beror primä...

Hund- sommarvärme, solsting och vattenintag

Vi svenskar älskar sommar och sol och vi njuter gärna av varma dagar. Men hur är det med våra hundar? Hur har våra hundar det när vädret blir varmt? Vad är viktigt att veta, för att våra hundar ska ha det så bra som möjligt på varm...