Swipe to the right

Hund- sommarvärme, solsting och vattenintag

Vi svenskar älskar sommar och sol och vi njuter gärna av varma dagar. Men hur är det med våra hundar? Hur har våra hundar det när vädret blir varmt? Vad är viktigt att veta, för att våra hundar ska ha det så bra som möjligt på varma soldagar?

Det finns två viktiga saker att tänka på:

  • Hundar har alltid pälsen på – de kan inte ta av den och hoppa i badkläderna istället.
  • Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor – de enda svettkörtlar som hundar har, sitter i hunden tasskuddar och deras primära funktion är inte att sätta igång vid värme. Svettkörtlarna i hundens tassar är bundna till talgkörtlar, som utskiljer fett och dofter som hjälper hunden med att utmärka sitt territorium.

Därför är det inte så enkelt för hunden att anpassa sig till den varma temperaturen och göra sig av med kroppsvätskor som för oss människor. Det gäller också för hundraser med kort päls. När hunden ska kyla ner sin kropp sker det genom att hunden flämtar. På så sätt drar hunden in kall luft över tungan som kyler ner kroppen. Det är inte lika effektivt som att svettas och dessutom förlorar hunden en del vätska med utandningsluften som gör den blir väldigt törstig. Därför är det viktigt att hunden alltid har tillgång till rikligt med färskt kallt vatten.

Vad är risken för värmeslag?

Om man som ägare tänker efter lite och sätter upp några förhållningsregler, kommer hundar som är friska och sunda vanligtvis inte få solsting eller värmeslag även på det varmastes sommardagarna. Utöver att se till att hunden har tillgång till vatten ska man se till att den alltid kan sätta sig i skuggan. Om man vill vara på stranden med sin hund eller andra ställen där skugga kan vara svårt att hitta, måste man ha med sig ett parasoll eller något liknande. Om hunden inte själv väljer att lägga sig i skuggan på varma soldagar måste man som ägare välja skuggan åt hunden. Många hundar uppskattar också att bada, antingen vid stranden eller i en bassäng i trädgården med vatten. Om man inte kan erbjuda sin hund en simtur, kan en sköljning med vattenslangen vara en bra lösning. Det kan också rekommenderas att planera fysiska aktiviteter som promenad eller annan aktivitet på morgonen eller kvällen för att undvika när det är som varmast mitt på dagen.

Det värsta man som hundägare kan göra är att lämna sin hund i bilen under en varm sommardag. Varje år kostar denna handling hundliv och hundlindande. Även om fönsterna är öppna stiger temperaturen i bilen snabbt och det är ingen garanti att parkera i skuggan. För det första kan man inte vara säker på att skuggan kommer vara kvar och för det andra kan temperaturen i bilen stiga och bli livshotade för en hund, även om bilen står i skuggan. Symptomer för värmeslag kommer gradvis och blir mer allvarliga ju längre tiden går innan hunden får hjälp. Den första symptomen för solsting är att hunden börjar andas ovanligt snabbt och att tungan hänger ut ur munnen så att det rinner saliv. Hunden kan sedan verka nedstämd, rastlös och förvirrad och kanske kräks hunden eller har diarré – och det kan resultera i att den kollapsar eller svimmar och till slut dör. Om oturen är framme, ska man agera snabbt.Ta bort hunden från den varma omgivningen, lägg hunden i skuggan och kyl ner hunden med vatten på 15-20 grader. För kallt vatten kommer hindra hunden att bli av med värmen. Så snart hunden är i tillstånd att kunna dricka själv ska den erbjudas vatten – återigen tempererat. Även om hunden i löpet av kort tid kan verka normal, är det viktigt att man kontaktar en veterinär. En grundlig undersökning och observation är viktig efter solsting då det kan uppstå komplikationer som njurskador eller krampanfall.

Vilka hundar löper störst risk för värmeslag?

Valpar och äldre hundar har svårare att reglera deras egna kroppstemperatur och bli av med värmen än en sund och vuxen hund har. Och hundar i alla åldrar med extra tjock päls samt överviktiga hundar löper också ökad risk, så här ska man som ägare vara extra uppmärksam och försöka förebygga solsting och värmeslag på varma sommardagar.

Andra artiklar i kategorin Från Veterinären

Övervikt hos hundar

Övervikt och fetma är ett stigande problem hos hundar. Faktiskt estimeras det att cirka var tredje hund kan räknas som överviktig. Problemet har blivit så stort att flera forskare nu kallar övervikt för en sjukdom. Övervikt beror primä...

Introduktion till klickerträning

För sig själv är klickaren bara en liten plastsak, som kan framkalla dubbla klickljud, medan begreppet klickerträning innebär att tränaren använder shapingtillgång till inlärning av nya övningar. Träningsmetoden bygger påB. F. Skinn...