Swipe to the right

​Hur uppfostrar man bäst sin hund?

​Hur uppfostrar man bäst sin hund?

Hur uppfostrar man bäst sin hund, så att den och resten av familjen kan få en härlig vardag tillsammans? Vad behöver hunden lära sig så att den blir en tam, glad och väluppfostrad hund, som känner till husreglerna och förstår vad som förväntas av den när den är ute bland folk samt visar önskat uppförande? Att uppfostra sin hund i vardagen är en viktig del av en hunds liv. När man är hundägare tar man ansvar för sin hunds beteende och ser till att den tar rätt beslut i vardagen, minimerar risken för beteendeproblem och därmed ägarfrustrationer.

Jag föredrar, att man ser uppfostran av sin hund som sin hunds utbildning – inte bara träning. Hunden ska inte bara tränas till att utföra vardagssaker, när den blir tillsagd om det, som att t.ex vara snäll och lugn när den blir kopplad. Istället ska det vara något som hunden själv väljer att göra, för att han har erfarenhet och vet att om han står still och är lugn händer det något bra: belöning kommer i form av en promenad eller annan aktivitet tillsammans med ägaren. Jag vill gärna att man når en punkt där ens hund har goda vanor och själv väljer att erbjuda en önskad avfärd – med andra ord, att den inte bara tränas till att stå stilla på kommando. När en hund får den rätta uppfostran i vardagslivet kommer den önska avfärd helt självmant, utan att man hela tiden ska kommendera runt sin hund.

Hur lär sig hundar?
När vi talar om att en hund ska lära sig något, betyder det, att hunden minns den nya vetskapen. Det sker i vissa fall genom elektriska impulser i hundens hjärna. Nervceller tar emot dessa impulser och skickar de vidare ut till slutet av nervfibrerna, där kemiska partiklar friges och stimulerar nästa nerv. Under inlärning av ett specifikt beteende bildas det nya banor i hundens hjärna, som framåt ger en större sannolikhet att beteendet kommer upprepas när hunden mottager rätt signaler, antingen från omgivningen eller från ägaren. Beteendet blir därmed en del av hundens minne.

Hunden lär sig hela tiden när den reagerar på något i sin omgivning – det gäller absolut inte bara träningssituationer. Hunden lär sig nya saker genom att hela tiden prova sig fram. När en hund provar sig fram med ett beteende, kan de ske en av tre saker, från hundens perspektiv:

  • Det sker något positivt
  • Det sker något negativt
  • Det sker ingenting

Det är effekten av hundens beteende som avgör om den kommer att fortsätta med beteendet eller inte. Hunden gör det som belönar sig mest. Om hunden får något positivt ut av sitt beteende kommer hunden att fortsätta med detta. Om hunden inte får något positivt av sitt beteende, kommer den förmodligen försöka med något annat. Det är ägarens ansvar att det bra beteendet kan belöna hunden så att just det beteendet kommer fortsätta.

Sätt gränser
Det är viktigt, att hunden från start är med på vart gränserna går. Det betyder, att man som familj ska vara överens om, vad hunden får och inte får göra – helst innan hunden har flyttat in. Hela familjen, även barn som är gamla nog, ska vara överens om vad som ger ros och belöning och vad som inte ger ros och belöning. Det är avgörande, att visa vart gränserna går istället för att låta hunden vänja sig vid dåligt beteende, som man vid ett senare tillfälle måste ändra.

Låt oss titta på ett par exempel:

Får hunden tigga under bordet när familjen sitter och äter?

En hund lär sig snabbt att tigga under bordet om den lyckas med det. Om man belönar sin hund med mat från bordet, kommer hunden snabbt lära sig att lägga sig vid bordet och tigga, när familjen äter. Lyckligtvis kan man lika snabbt lära sin hund att inte tigga vid bordet, om man från början ser till att hunden inte får ut något positivt av det. När man låter bli att dela med sig av maten lär sig hunden att det inte ger något att tigga och att den får sin mat på ett annat ställe.

Får hunden vara i soffan eller inte?

Det är inte hundens beslut utan ägarens. När familjen är eniga om var gränserna går, undviker man att förvirra hunden. Hela familjen ska kommunicera dessa gränser klart och tydligt till hunden och försöka undvika att ge motsatt information. Fasta gränser ger hunden en trygghet. Man gör inte sin hund en tjänst genom att den ibland får hoppa upp i soffan och ibland inte.

Hur stoppar man oönskat beteende?

Om ens hund har fått dåliga vanor eller visar oönskat beteende, som man gärna vill stoppa, är tankeprocessen man alltid ska genomgå den samma: Man ska fokusera på vilket beteende man önskar istället och belöna hunden när den visar detta beteendet istället. Låt bli att bara säga ’nej’ till hunden och utgå från att hunden helt plötsligt ska förstå vilket beteende man istället önskar. Hur ska hunden kunna veta detta? När en hund gör något oönskat så tänk på följande:

  • I vilka situationer förekommer detta beteendet?
  • Vilket beteende önskar du istället?

Ännu ett exempel:

Om din hunds sätt att säga ’välkommen’ när du kommer hem, efter att den varit ensam hemma, är att kasta sig över dig och slicka dig i ansiktet är det hundens sätt att visa kärlek. Men det är inte ett särskilt samlat sätt för en hund att reagera på och de flesta ägarna önskar att hunden behåller alla fyra tassarna på golvet och visar sin glädje på något annat sätt än att hoppa upp och slicka folk i ansiktet.

Det är inte så svårt att identifiera i vilka situationer detta beteende sker och vad man önskar sig istället. Nästa steg är att kommunicera denna information till sin hund. Så att nästa gång du kommer hem och hunden springer upp, vänder du dig om och ignorerar den. När hunden visar önskat beteende genom att ha alla fyra tassar på golvet, ger du den uppmärksamhet och belöning. Denna träning ska upprepas en del gånger innan det blir en vana – exakt antal gånger beror på hunden, hur konsekvent man själv är och hur tydligt man kommunicerar med sin hund.

Vad ska hunden lära sig?

Det finns inga fasta regler för vad en hund ska lära sig för att vara ’väluppfostrad’. I slutändan handlar det helt enkelt om hunden och familjen. En hund som bor tillsammans med en flock med höns som inkluderar bra uppfostran, kommer bete sig förnuftigt i närheten av hönsen. Där kanske en hund som bor i en lägenhet mitt i stan på tredje våningen och som aldrig möter höns, inte nödvändigtvis kommer lära sig hur den ska uppföra sig i närheten av höns.

Så fundera över, vad är viktigt för just din hund att lära sig och se till att ge din hund den utbildning som behövs, just för att den ska bli uppfostrad till en god familjehund, göra rätt val och visa önskat beteende. Det gör vardagen smidigare och härligare.

Bli ännu klokare på din hund
Om du gärna vill veta mer om hur du som hundägare kan få en trygg och glad familjehund, som trivs både fysiskt och mentalt, kan du hitta massa relevant information i den nya boken SUND HUND, skriven av Lotte Davies och utgiven av Politikens förlag. Boken innehåller både den nyaste vetenskapen samt enkla råd som hjälper dig med att förebygga beteendeproblem med dig hund.

Andra artiklar i kategorin Hund

Päls & fällning hos hundar och katter

De flesta hundarna och katterna fäller, och det gör många av dom mer eller mindre året om. Det är i alla fall den medveten om, som har ansvar för att dammsuga i hemmet. Fällning hos hundar och katter är en naturlig process, eftersom var...

Agility

Vad är agility, hur startade det, och vilka kan vara med?Agility betyder snabbhet, rörelser, smidighet och precision , och är en hundsport, som mycket snabbt har blivit väldigt populär över hela världen, både som tävlingssport och för...