Swipe to the right

Introduktion till klickerträning

Introduktion till klickerträning

För sig själv är klickaren bara en liten plastsak, som kan framkalla dubbla klickljud, medan begreppet klickerträning innebär att tränaren använder shapingtillgång till inlärning av nya övningar. Träningsmetoden bygger på

B. F. Skinners teori om betingelseinlärning, där det sedan början av 1940- talet blivit använt i USA till träning av olika djurarter. Delfintränaren Karen Pryor gjorde med sin bok ”Don’t Shoot the Dog” träningsmetoden uppmärksammad hos den vanliga hundägaren.

Den största skillnaden mellan det jag vill kalla för traditionell träning och klickerträning är, att den traditionella träningen fokuserar på vad hunden inte ska göra medan klickerträning nästan uteslutande fokuserar på hur hunden kan belönas för det den gör rätt. Klickerträning går snabbare än ”vanlig träning” eftersom hunden själv är en aktiv medspelare i träningsprocessen. Den känner att den själv har ansvar för om tränaren belönar eller inte. Hunden kan faktiskt få bollen eller godbiten till att komma ur fickan om den löper ut på fältet eller kommer när du kallar. Om du varje gång du tränar, lockar hunden med t.ex en godbit, lär sig hunden att gå efter godbiten men inte att göra det du önskar. En annan skillnad är att traditionell träning vid många tillfällen handlar om att ha den ”riktiga” metoden till nosprövning eller den ”riktiga” metoden till inkallning osv. Medan klickerträning tar utgångspunkt i teorien om hur hundar lär sig. Innan jag själv började klickerträning i början av 1990 hade jag inte satt mig grundligt in i hur hundar lär sig. Jag hade läst några böcker och hade i förhållande till nu bara ett litet hum om hur hundar egentligen lär sig.

Det har å andra sidan inte hindrat mig från att träna hundar, fortfarande med riktigt bra resultat. Det blev dock sedan förändring, när jag började läsa om inlärningsteorin i tjocka amerikanska läroböcker. (De tjocka böckerna är inte en nödvändig förutsättning för klickerträning, men jag är och förblir en bokorm.) Här öppnade sig en ny och fantastisk värld för mig. Jag har nu blivit beroende av klickerträning med glada och väldigt lärovilliga hundar som resultat, som förstår och lär sig så snabbt att jag måste nypa mig själv i armen – är detta verkligen möjligt. Jag har också glada hundar, för att jag aldrig ger dom skulden för att något inte gick som jag tänkt i inlärningssituationen. En del av filosofin i klickerträning är nämligen att tränaren bär det fulla ansvaret för träningssituationen och att bortförklaringar och dåliga ursäkter endast förstör för träningen.

För en gammal och trogen tränare som jag, tog det lång tid innan jag använde klickerträning i tillräckligt många situationer att jag slutade helt med de gamla metoderna. Denna period var väldigt frustrerande, en frustration jag också känner av hos mina crossover kursister, jag har på mina kurser idag. Det är alltid svårt att göra om sin träning och lära sig saker på ett annat sätt, som man inte ännu har i ryggraden. För min egen del, kan jag i alla fall konstatera att det har varit värt besväret. Att hundarna samtidigt kan bli lika bra till tävlingar, har mina egna hundar visat. Den äldsta hunden Chillie är elitvinnare och har flera gånger deltagit i landslaget, Komma min yngsta hund har precis också blivit lydighetsvinnare.

Klickaren fungerar bra eftersom den är ett hjälpmedel som ger din hund information om vad den ska göra på ett enkelt sätt. Det sker, för att ljudet av din klickare informerar din hund att det den gör kommer ge belöning. Klickaren är alltså en markör som berättar för hunden att ”Ja, det var rätt- belöning är på väg.” Belöningen kan vara en läcker godbit, en boll eller något annat som din hund uppskattar. Hunden lär sig snabbt att klicket innebär att belöning är på väg. När den har lärt det, ska den lära att den kan få belöning om den gör det läraren önskar, och endast om den gör det som önskas. Så om du har en belöning som är tillräckligt bra, har du möjlighet att få en engagerad och lärovillig samarbetspartner.

Om hunden gör något annat, än det du önskar, får den helt enkelt inte någon belöning. Den får inte ett nej, eller tillsägelse, utan du börjar bara om från början med övningen. Istället för att säga till hunden eller dra i halsbandet, klickar och belönar du endast när hunden gör det du önskar. Hunden förstår snabbt vad som lönar sig och vad som inte gör det. (Godbitarna kommer vid vänsterben – ”OK då går jag vid vänsterben”) Det förutsätter självklart att hunden är tillräckligt intresserad i att få sin belöning. Tänk därför noga över vilken belöning din hund uppskattar och när du belönar.

Klickerträning handlar om att bygga övningar steg för steg. Övningen formas gradvis till det resultat du önskar. Om hunden ska lära apport, kan första steget vara att klicka för att hunden bara ser på apporten. Själva inlärningsprocessen delas alltså upp i flera små steg, som tränaren måste planera innan träningen sätter igång. Det jag själv, och många andra uppfattade som svårt i början var att avgöra när och hur man skulle kräva mer av hunden, dvs gå upp ett steg. Om vi t.ex tar apporten som exempel, klickar vi i början varje gång hunden puttar på apporten med nosen.

Hunden upplever apporten som något gott, som ger den belöning. När hunden gjort detta med säkerhet ca 8 av 10 gånger, är det på tiden att lägga till ett nytt kriterium. Det betyder att vi väntar med att klicka för att se vad som händer när hunden inte får det klick den förväntar sig. I det flesta fall kommer hunden att testa något nytt, som att t.ex öppna munnen och bita tag om apporten – då klickar vi och ger belöning. Denna del stabiliserar vi till nästa träningstillfälle innan vi kräver mer av hunden igen.

Andra artiklar i kategorin Tips

Hund- sommarvärme, solsting och vattenintag

Vi svenskar älskar sommar och sol och vi njuter gärna av varma dagar. Men hur är det med våra hundar? Hur har våra hundar det när vädret blir varmt? Vad är viktigt att veta, för att våra hundar ska ha det så bra som möjligt på varm...

Mental stimulering - del 2

I förra numret beskrev jag varför hunden behöver mental stimulering, att det handlar om hundens ursprung, att den har ett dagligt behov av att röra sig över stora områden, att få möjlighet att arbeta med uppgifter som liknar rovdjurets ...