Swipe to the right

Mental Stimulering - del 1

Mental Stimulering - del 1

Vi älskar våra hundar. Vi vill gärna uttrycka våra känslor för dem på andra sätt än med vänliga ord och genom att klappa dem. I dag finns ett enormt urval av hundartiklar, och de blir bara fler och fler. På åttiotalet fanns faktiskt bara två typer av hundkoppel och ett par typer av hundbäddar. I dag finns en hel uppsjö av olika koppel, halsband och hundbäddar. Dessutom finns det också så många olika typer av leksaker och annat, hundkläder till exempel, bara för att nämna något konkret. Detta tycker jag visar människors vilja att skämma bort sina hundar och behandla dem på bästa möjliga sättet.


Vad skulle hunden egentligen önska sig?
Jag värdesätter verkligen alla tecken på människors kärlek, och det är självklart tillåtet att visa sin kärlek och omtanke som man vill. Vi är ju trots allt alla olika. Men den stora frågan är om man når hela vägen fram till hundens hjärta när man köper saker till den. En önskelista från en hund skulle säkerligen variera från hund till hund – om man på det hela taget kunde få klarhet i vad olika individer och raser har behov av. Vissa skulle kanske bara ligga intill en, ha värme och trygghet. Några andra skulle kanske önska sig mer mat medan en tredje skulle kanske vilja ha lite utmaningar och något spännande att göra.

Hundens vanliga önskemål
Men om hundar kunde tala så att vi förstod dem, (och om de kunde förstå sitt eget bästa), skulle de nog alla önska sig förståelse från deras människor. De skulle önska att vi förstod så mycket som möjligt av deras värld och deras grundläggande behov; Hur de ser på flocktillhörigheten; Att det är fundamentalt för en välfungerande flock att alla känner sig trygga. Det kan hundägaren uppfylla genom att vara vänlig, belöna det som är önskvärt, ställa tydliga regler och vara konsekvent.

Många hundar skulle nog önska att människan kunde förstå hur betydelsefull luktsinnet är för dem. Hur viktigt det är att få lov att undersöka lukter och att arbeta med sitt luktsinne. Men också att en hund är född till att vandra och lösa problem. Det var på det sättet vilda hundar kunde hitta föda. Genom att bevaka sina stora revir och ta reda på vilka byten som var lättast att nedlägga och hur man skulle handla i varje enskild situation, hade vildhunden en enorm kapacitet att röra sig över stora områden och lösa problem. Det medför att hunden även i dag har ett stort behov av långa promenader och mentalt arbete.

Olika rasers ursprungliga uppgifter
Det finns raser som avlades fram för att "ligga på en kudde vid en tron i ett tempel och jaga bort onda andar". Men de flesta raser hade betydligt tuffare arbetsuppgifter i det förgångna, som att dra släden- att vakta sin gård och ge ifrån sig ljud så snart någon kom - att jaga och döda råttor- att hjälpa jägaren under jakten på ett byte och kanske till och med söka upp och hämta det döda bytet - att hålla reda på olika typer av boskap samt hämta och styra dessa flockar. Många raser har anpassat sig till det arbete, men det ser olika ut runt om i världen. Alla dessa hundraser har mer eller mindre behov av den arbetsuppgift som de en gång i tiden avlades fram för. Men för det meste kan den ersättas av andra uppgifter om man själv inte är så förtjust i vandringar, jakt, kamp, herdearbete, eller vad den ursprungliga arbetsuppgiften nu handlade om.
Mitt allra största hopp är att alla hunduppfödare ville hjälpas åt med att informera alla blivande hundägare om sina hundrasers olika behov. När man försöker ta reda på vilken typ av hund man skall köpa, är det oerhört viktigt att man hittar en bok om rasbeskrivningar som inte bara beskriver utseendet. Man bör veta vilka egenskaper som döljs bakom det yttre skalet, om hunden är känslig eller tuff på grund av den ursprungliga arbetsuppgiften, och dessutom hur mycket behov av arbete den har. Har man tid för att uppfylla dessa behov i vardagen?

Hunden är det svåraste av alla sällskapsdjuren
Man vill ju inte skaffa sig problem. Om man har ont om tid, är det inte en hund man skall välja som sällskapsdjur. En hund är nog det mest krävande fyrbenta sällskap man kan välja. Alla andra djur är betydligt lättare att ha. En kanin, ett marsvin, en häst… alla äter de gräs. De är rovdjurens byte. Naturen gav dem fördelen att vara snabba för att de skall kunna överleva genom att fly. I halvdelen av angreppen lyckas de också fly ifrån ett rovdjur. I den andra halvdelen är det rovdjuren som lyckas med att överlista bytet. Hunden, som är en nära släktning till vargen, är självklart ursprungligen ett rovdjur, och är därför född med kapaciteten att överlista ett bytesdjur för att överleva. Bytesdjurens tillvaro är mycket enklare. De har födan framför sina fötter, och de behöver som regel inte ens leta efter den, och ännu mindre att överlista den. De har därför inte samma behov av daglig stimulering i deras tillvaro.
Katten är givetvis också ett rovdjur, men den stora och viktiga skillnaden mellan katten och hunden är att den inte är ett flockdjur, utan lever ensam. Hunden däremot är ett flockdjur och därför beroende av att flocken arbetar tillsammans. Om hunden är ensam hemma en dag, kommer den bara att vila och vänta på sin flock. Katten sysselsätter sig själv när den känner att den har behov av att göra något, och den vilar när den har lust att göra det. Hunden lägger sitt liv i våra händer.

Hundens ursprungliga liv
Vargen, och därmed också hunden, skall kunna trava kilometer efter kilometer och i värsta fall riktigt långa sträckor bara för att leta upp sitt byte. Det är ett ständigt sökande där djurets näsa är det viktigaste redskapet. Djuren följer ett spår på marken lika länge som det behövs, och de hittar allra minsta spår i luften som ger dem information. När de har lokaliserat sitt byte, handlar det om att överlista det. Annars flyr det ifrån dem. De kan helt enkelt inte springa i kapp bytet på längre avstånd. Men de har den fördel att vara smartast. De kan klura ut hur de bäst kommer så nära som möjligt för att överlista bytet. Arbetet med att hitta föda kan i värsta fall ta flera dagar, men ingen är väl förvånad över hur tuffa villkoren är när man lever ett vilt liv.

Servera mat
Våra tama hundar får oftast sin goda och näringsriktiga mat serverad i en speciell skål på en speciell plats och på speciella tidpunkter. En del hundar – matglada sådana, lär sig snabbt klockan om man fodrar dem på fasta tider. Det här med att få sin mat serverad, innebär sällan någon som helst krav på motprestation från hundens sida. Den behöver inte "lägga två tassar i kors" för att få sin föda. Med det menar jag inte att det skall vara nödvändigt att låta den arbeta för maten i skålen, när den fodras. Det kan vara mer praktiskt att låta hunden arbeta på andra tidpunkter. När man har mer tid, och det är mindre risker för konflikter och missförstånd. En hungrig hund och en stressad hundägare är ingen bra kombination.

Vilken typ av föda kan motivera?
För de flesta hundar är det dock en mycket god idé om hundfodret blir belöningen för en arbetsuppgift. Dels liknar det det ursprungliga arbetet för födan, dels blir hundarna automatiskt motiverade att lära sig det vi vill. De hundar som inte vill arbeta för födan får vi titta närmare på. Det som oftast är orsaken, är att de inte är intresserade av något att äta. De mest vanliga orsaker är könshormoner eller stresshormoner, men det förekommer också att hundar har smärtor och därmed inte har lust att äta. Kan man komma till rätta med orsaken, kan hunden bli som andra och låta sig lockas till en arbetsuppgift med en godbit som belöning. Hundar har - precis som vi människor - också olika smak. En del vill ha något helt bestämt, andra är mindre nogräknade. En hund kan faktiskt tycka om gurkor, en annan vill hellre ha något sött, en tredje vill helst ha en bit kött, och en fjärde föredrar pannkakor.

Många fördelar med aktivering
Det trevliga med att ge hunden arbetsuppgifter är att det är så många fördelar med det. Man får först och främst trevlig stund (kvalitetstid) med hunden; men sett i större perspektiv, vinner man ännu mer. Många talar om ledarskap och att vara en bra ledare för hunden. Genom att ta initiativ till roliga aktiviteter och vara en kul lekledare, blir man beundrad av hunden. Under träningen är man dessutom den som delar ut godis och annan belöning, eller undviker att göra det. Då visar man på det mest trevliga sättet att man är den som bestämmer. Man skaffar sig massor av "points" hos hunden och får plötsligt både hundens respekt och tillit.

Något annat, som i vissa fall kan vara den primära vinsten för hundägaren, är att hunden inte behöver hitta på sina egna hundhobbys om den får något att göra. För många familjer är det tyvärr en verklighet. En understimulerad hund som har tråkigt, kan hitta alla möjliga utlopp för sin energi, och tyvärr är det sällan som vi människor värdesätter dessa initiativ. En del hundar blir mycket högljudda, andra biter inredningen i bitar, många blir oroliga och besvärliga utomhus. Vissa beter sig som om de var polis och vill skälla ut allt och alla, medan andra jagar allt som rör sig. En del letar efter något att äta, och så vidare.
Om man älskar sin hund och vill att den skall ha det bra, bör man se till att den får arbetsuppgifter som passar till den. Mer om vad man skall göra, hur mycket, samt vad man skall undvika, får du läsa om i nästa del av denna artikel.

Andra artiklar i kategorin Tips

Hund- sommarvärme, solsting och vattenintag

Vi svenskar älskar sommar och sol och vi njuter gärna av varma dagar. Men hur är det med våra hundar? Hur har våra hundar det när vädret blir varmt? Vad är viktigt att veta, för att våra hundar ska ha det så bra som möjligt på varm...

Introduktion till klickerträning

För sig själv är klickaren bara en liten plastsak, som kan framkalla dubbla klickljud, medan begreppet klickerträning innebär att tränaren använder shapingtillgång till inlärning av nya övningar. Träningsmetoden bygger påB. F. Skinn...