Swipe to the right

Mental stimulering - del 2

Mental stimulering - del 2

I förra numret beskrev jag varför hunden behöver mental stimulering, att det handlar om hundens ursprung, att den har ett dagligt behov av att röra sig över stora områden, att få möjlighet att arbeta med uppgifter som liknar rovdjurets och att använda nosen och problemlösning.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Samarbete är naturligt:

Det är fascinerande - och ett sätt att lära känna och förstå sin hund och dennes behov - när man ser på vargens vardag och vad den gör och inte gör. Man kan klart konstatera, att vargens levnadsvillkor är hårda under större del av året. De sparar på energin för att kunna hitta mat. Hela flocken vilar för att kunna vara vakna och jaga tillsammans. Det är flockdjur och otroligt duktiga jägare när de samarbetar. Det är därför en hund ofta vilar inomhus när vi människor är passiva. Det är också därför det är så vällyckat när man vill göra något tillsammans med sin hund. Hundar är födda till att samarbeta mot ett gemensamt mål. Några hundar måste bara överbevisas att målet är värt insatsen. Men det är människans uppgift att motivera hunden. Med vissa hundar är det lättare, det räcker att de längtar efter något ätligt.


Vild lek stressar:

Vilda rovdjur har inte råd att spilla energin på lek. De måste satsa allt de har på att hitta mat och överleva. Därför kan inte heller en tamhund leka vilt och länge varje dag. Att jaga varandra eller brottas innebär att stressystemet sätts igång, och det kan föra till problem om det blir för mycket. En stressad hund är rastlös och orolig när ingenting händer runt den. När det händer saker som engagerar den, överdriver den sina känslor. Istället för att bli arg, blir den rasande. Istället för att bli lite rädd, får den dödsångest. Istället för att bli lite glad när den träffar en den tycker om, kan den hälsa på denna person i timmar. Detta överdrivna beteende ses också hos understimulerade hundar, som inte får tillräckligt med arbetsuppgifter. Skillnaden är, att en understimulerad hund vilar när allt är lugnt omkring den, medan den överstimulerade/stressade hunden blir orolig och har svårt att slappna av.

En slags lek som hunden kan göra så mycket den har lust med, är den som innebär tankeaktivitet. Om hunden är koncentrerad och lugn när den gör det den gör, är det oftast en positiv aktivitet.


Promenader trättar inte ut:

Ett vanligt missförstånd är att hundens största behov är fysisk motion. Många tror, att om bara hunden får fler och längre promenader, så löser sig alla problem. Om man aldrig har gått med sin hund ger det säkert en fin effekt, för att som jag tidigare skrev, att en hunds behov också är att röra på sig varje dag. Problemet med de flesta promenader är bara att hunden inte utmanas tillräckligt eller att den inte får några arbetsuppgifter att lösa. Det är mest musklerna som får träning, och såklart får hunden täckt sina sociala behov via möten med andra hundar och härliga lukter överallt. Men för mycket fysisk motion ger också problem! Ju starkare hunden blir, ju mer krävande blir den! Det måste vara en balans mellan hundens mentala och fysiska motion. Om man önskar det fysiska, kommer hunden kräva mer mentalt. Annars kan den bli intensiv och svår i sitt beteende.


Aktiveringsrubriker:

Om man letar efter möjliga arbetsuppgifter i “hundmanualen”, alltså i vargens vardag, hittar man tre huvudämnen:

  • kroppskontroll, som behövs för att komma fram i terrängen
  • Nos-arbete, för att hitta bytet
  • Problemlösning, för att överlista det

Utöver detta brukar vi prata om ett fjärde ämne, “Träning för nytta och skojs skull”. Där utnyttjar vi hundens samarbetskompetens och lust att vara aktiv, och gör saker för nöjets skull eller som faktiskt kan hjälpa. Vad man gör inom ovanstående ämne, är helt upp till var och en. Det man tycker är roligt, och det ens hund också tycker är kul, är väldigt olika och personligt. Huvudsaken är att man kommer ihåg att aktivera hunden med dessa värdefulla aktiviteter.


Större ansträngning, bättre aktivering:

Ju mer hunden anstränger sig, ju nyttigare är det. Välger du en övning som tar lång tid att inlära, så är det helt perfekt. När hunden förstår vad den ska göra, tar det oftast bara sekunder att utföra det, och kräver bara lite energi. Hunden vill ha så många utmaningar och så krävande övningar som den kan klara av. Såklart är det en balans som ska hittas i förhållande till svårighetsgraden. Gör man det för svårt, ger hunden up. Gör man det för enkelt, blir det för lite arbete.


Kroppskontroll:

Det finns flera områden med övningar som hör under kroppskontroll. Dels agility, sporten där hunden ska igenom en förhindringsbana på tid. Det innebär naturligtvis en stor portion kroppskontroll när hunden ska hoppa, balansera, springa genom tunnlar eller slalom. De flesta hundar, växer mentalt av agility.

Dels de övningar där hunden arbetar med sin egen kropp, går sicksack mellan dina ben, står på bakbenen och vinkar eller rullar runt på golvet o.s.v.

Dels arbetet med balansen som uppstår i hård terräng och att klättra på stenar, stubbar och stammar. Här kan man lätt motivera hunden att klättra upp, genom att hålla en godis som den gillar. De flesta hundar tycker det är roligt att klättra, och utnyttjar detta på promenaden där de kanske spontant hoppar upp på något och säger “Se vad jag kan!” “Ge mig något nu då?!”. När du väljer att belöna dessa initiativ, förstärker du kontakten till din hund och gör den mindre intresserad i förbjudna initiativ (som att jaga något eller springa fram till någon utan lov).


Nosarbete:

Den klassiska arbetsuppgiften - att spåra - får aldrig glömmas. Den är så naturlig och tillfredsställande för alla hundar. Man behöver ingen assistent efter de inledande övningarna. Man kan själv lägga spår, och efter tillräckligt lång tid, få hunden att följa spåret. Vid att ta hjälp från familj och vänner, kan man istället träna sök, där hunden snarare letar efter ett vind spår och inte på jorden. Personerna har gömt sig, och hunden ska hitta dem och markera.

Med hänsyn till föremål, finns två naturliga grupper att söka efter. Dels saker som automatiskt motiverar hunden, som t.ex godis eller leksaker. De kan man självfallet gömma både ute och inne. Inomhus på möbler, “fågel, fisk eller mittemellan”, så lång hunden når och får vara. Man kan placera saker på pinnen under stolen, byrålådor o.s.v. Utomhus behöver man inte nöjas med att lägga saker på marken, men kan utnyttja träd, lägga godis på låga grenar, hål i stammar och liknande.

En annan variant av sök, är när man utnyttjar hundens luktsinne för att lära den något man själv gärna vill hitta. Det kan vara nycklar, pengar eller kantareller. Det handlar om att gömma just detta föremål med godis några gånger. Hunden associerar dessa två saker med varandra, och fortsätter att leta efter “halva lukten” även när godisbiten inte är där. Självklart är man med och belönar med det samma hunden hittar föremålet. Nästa steg är att antingen lyfta upp föremålet eller markera så du kan se att den har hittat det. Svampen ska ju helst bli på marken, en klirrande nyckelring är inte så behaglig för hunden att ta i munnen tycker många. Man kan välja en markering där hunden sätter sig, som inte förstör svampen, en krafs markering som gör att man hör nycklarna eller att hunden skäller om man önskar en kraftigare markering på att hunden nått målet.


Problemlösningsuppgifter:

Här handlar det om att motivera hunden så den själv kan lösa ett problem. Det kan vara en vardagssituation som att den hamnat på andra sidan lyktstolpen med kopplet. Den ska själv komma på hur den befriar sig från stolpen, och kommer vidare. Det kan vara leksaker eller godisbit som vi gömmer så hunden kan se den, men inte få tag på den. T.ex under en plastburk som den först måste välta för att ta belöningen. Eller under mattan, som den måste putta undan eller gräva i för att få bort det och komma åt godisen. En papperslåda, som ändå ska slängas, där man stänger asken och låter hunden bita sönder den för att få ut godisen. Nuförtiden kan man också köpa aktiveringsleksaker, där hunden ska lösa problemet med att få godisbiten vid att skaka, putta, lyfta, fösa till sidan eller på annat vis flyta det som gömmer godisbiten.


Inlärning för skojs skull:

Olika människor har olika humor. Här gäller det om att hitta något man själv tycker är roligt till hunden, och få den till att respondera med ett trix som passar som svar till det man sa. Det kan vara att man lär hunden att nicka, och därefter frågar om den är hungrig. Man kan säga “titta till höger” och vänta till hunden gör just detta, och då belöna det. Det finns faktisk en hel del beteenden som man kan sätta kommando på. Att hunden slickar sig om munnen kan belönas, kanske kan det vara signalet på kommandot “tvätta dig!”. Hunden kan lära sig att “pussa” dig på munnen eller örat. Det sista kanske ser ut som om hunden viskar något hemligt, då brukar jag säga “kan du viska?”. Hunden kan lära sig att lägga sig på sidan, och för att skoja till det kan man hitta på ett speciellt kommando till det. Mitt projekt just nu, är att säga “det var läskigt” och hoppas att kunna lära hunden att ligga så stilla på sidan, så det ser ut som den har svimmat.

De flesta rörelser kan din hund redan, om man bara sitter still och väntar. Med andra behöver man visa hunden med en godisbit i handen. Glöm inte att det är den tid det tar att lära in som är värdefull och som ger den mentala stimulering. När hunden har lärt sig en övning, är det inte mycket energi som krävs för att utföra den.


Brukbar inlärning:

Under denna rubriken finns även här många olika saker man kan lära hunden. En hund som gillar att bära saker kan få massor av uppgifter med det. Allt ifrån plocka undan småsaker till att hämta saker. Vardagslydnad, att kunna sitta, vänta, ligga, gå fot är naturligtvis saker som man kan säga är brukbara. Alla hundar kan också ha nytta av att skaka av sig vatten. Då kan man själv bestämma om man vill att den ska skaka sig innan eller efter man öppnat badrumsdörren när den har badat. En annan sak som många skulle ha glädje av, är att lära hunden en signal för att byta sida bakom föraren när man går promenad i koppel. För om hunden plötsligt hamnar på andra sidan föraren, så kopplet hamnar bakom benen, är det inte så lätt att ta kopplet i andra handen om man har händerna fulla. När man först upptäcker hur man kan lära sin hund saker, är det lätt att få öga på vad hunden skulle kunna underlätta med i sin vardag.


Avslut:

Kärlek är, när man uppfyller den älskades behov och önskningar. Ger man hunden en stund med kvalitetstid, där den måste anstränga sig lite, vill den på både kort och lång sikt må riktigt bra. Mental stimulering ger både människa och hund en massa fördelar.

Andra artiklar i kategorin Tips

Hund- sommarvärme, solsting och vattenintag

Vi svenskar älskar sommar och sol och vi njuter gärna av varma dagar. Men hur är det med våra hundar? Hur har våra hundar det när vädret blir varmt? Vad är viktigt att veta, för att våra hundar ska ha det så bra som möjligt på varm...

Introduktion till klickerträning

För sig själv är klickaren bara en liten plastsak, som kan framkalla dubbla klickljud, medan begreppet klickerträning innebär att tränaren använder shapingtillgång till inlärning av nya övningar. Träningsmetoden bygger påB. F. Skinn...