Swipe to the right

Övervikt hos hundar

Övervikt hos hundar

Övervikt och fetma är ett stigande problem hos hundar. Faktiskt estimeras det att cirka var tredje hund kan räknas som överviktig. Problemet har blivit så stort att flera forskare nu kallar övervikt för en sjukdom.

Övervikt beror primärt på att djuret intar flera kalorier i förhållande till vad de förbränner. Övervikt kan ha allvarliga konsekvenser och medföra andra sjukdomar som diabetes, hjärtsvikt och hudsjukdomar. Nya utlandsstudier från 2018 visar att övervikt reducerar hundens levnadstid upp till 2 år.

Därför är det viktigt att ha fokus på hundens vikt från början till slut av deras liv.

Hur vet man, om ens hund är överviktig?

Det finns dessvärre inte någon metod för att beräkna om en hund är överviktig, så som att man använder Body Mass Index (BMI) för människor. Dock finns det andra utvecklade redskap som kan hjälpa en bit på vägen. T.ex ”Body Condition Score” som är uppdelat i nio stadium, där man som hundägare med hjälp av en vägledning, beskrivning och illustrationer av hundens kroppsform kan värdera vilken kategori ens hund hör till. På det sättet kan du få en indikation på ifall din hund är överviktig – och för att vara helt säker är det alltid en bra idé att fråga din veterinär som kan berätta om din hund är underviktig, normalviktig eller överviktig.

Förebygg övervik med ett light foder

Som hundägare är det aldrig för sent att hjälpa din hund, både genom att undvika övervikt – men också för viktnedgång, om det finns behov av det. Är hunden väldigt överviktig ska den med hjälp av bantningsfoder med reducerat antal kalorier med med extra innehåll av fibrer så att hunden inte känner sig hungrig även om den intar färre kalorier än den är van med.

Om din hund har börjat lägga på sig och du vill undvika att få en överviktig hund kan du hjälpa den en bit påvägen genom att byta till ett light foder. En light produkt som t.ex OLIVERS Weight Controll innehåller färre kalorier och mer fibrer än vanligt foder. Detta hjälper så att hunden inte fortsätter lägga på sig och i vissa fall så att hunden går ner i vikt.

Var uppmärksam på doseringen av fodret

Mängden av fodret man ger till sin hund är viktig och kan variera beroende på vilken light produkt du väljer och vad målet är. I fodervägledning är det alltid estimerat hur mycket foder hunden ska ha, utifrån hundens vikt. Det är viktigt att vara uppmärksam på, om din hund ska gå ner i vikt, att du ska fodra utifrån hundens normalvikt och inte hundens nuvarande vikt. T.ex om din hund väger 20 kg men borde väga 18 kg, ska mängden vägas till en hund på 18 kg och inte en hund på 20 kg.

Var kritisk och värdera din hund med jämna mellanrum

Fodermängden som är rekommenderad på varje foderpåse är beräknat utifrån genomsnittshunden. Du ska därför alltid se det som en vägledande utgångspunkt, då alla hundar är olika både i förhållande till kroppsbyggnad, aktivitetsnivå och ämnesomsättning vilket alla påverkar hur mycket hunden har behov för varje dag. Det kan därför sakta komma fram att din hund behöver mer eller mindre foder än det som är estimerat i fodervägledningen. Därför är det viktigt att du som hundägare alltid är kritisk och värderar din hund noga ifall den ser över/underviktig ut – och att du anpassar fodermängden därefter.

5 bra råd för att besegra övervikten

Om du har en överviktig hund och är redo för att hjälpa den på vägen är det här 5 goda tips som kan hjälpa dig att lyckas med projektet.

 • Väg fodermängden vid varje måltid
  Genom att väga mängden foder är du helt säker på hur mycket din hund får i sig, då det är svårt att med ögonmått att få rätt mängd.
 • Aktivera din hund
  Övervikt uppstår ofta när hunden äter mer än den förbränner. Genom att se till att hunden aktiverar sig i vardagen hjälper du hunden att gå ner i vikt och att komma i form. Det är också fördelaktigt för den generella hälsan.
 • Byt till ett light-foder
  Det kan räcka att byta till ett foder som innehåller färre kalorier. På det sättet behöver du inte ”svälta” din hund då den kan få i stort sätt samma mängd som vanligtvis men bara intar färre kalorier. En light produkt skulle kunna vara OLIVERS Weight Control.
 • Reducera mängden godbitar
  Godbitar spelar ofta en viktig roll för många då man både tränar och belönar hunden med dem. Godbitar är dock inte en särskilt bra idé som en del av ett bantningsprogram då de ofta in blir avräknat från hundens dagliga ration av mat. Som tumregel bör godbitar bara utgöra 10% av hundens dagliga kaloriintag. Om man har svårt att undvika godbitarna kan man hitta med fettfattiga alternativ eller använda grönsaker som t.ex morötter då de också innehåller bra fibrer och därför samtidigt är ett positivt bidrag till hundens ämnesomsättning.
 • Inkludera hela familjen och ha tålamod
  En bantningskur tar tid. Och det är inte hälsosamt för hunden att gå ner i vikt för snabbt, därför är det också viktigt att du har tålamod. Dessutom är det viktigt att involvera hela familjen då det är riktigt svårt att genomföra bantningen om resten av familjen fodrar med matrester eller godbitar. Skäm istället bort din hund med kramar och kärlek – det kommer bidra till din hunds hälsa och längre levnadstid.

Av Sandra Brudlykke

Andra artiklar i kategorin Från Veterinären

Hund- sommarvärme, solsting och vattenintag

Vi svenskar älskar sommar och sol och vi njuter gärna av varma dagar. Men hur är det med våra hundar? Hur har våra hundar det när vädret blir varmt? Vad är viktigt att veta, för att våra hundar ska ha det så bra som möjligt på varm...

Introduktion till klickerträning

För sig själv är klickaren bara en liten plastsak, som kan framkalla dubbla klickljud, medan begreppet klickerträning innebär att tränaren använder shapingtillgång till inlärning av nya övningar. Träningsmetoden bygger påB. F. Skinn...