Swipe to the right

Planerar du för valpar under 2012?

Planerar du för valpar under 2012?

Af Gitte Westen Breum – associerad expert på OLIVER'S

Under de första månaderna på året är det vanligt att man parar sin tik med en noga utvald hanhund och planerar för ”vårkullen”.

Före själva parningen gör – de seriösa uppfödarna – ett omfattande genetiskt utvärderingsarbete. Vilka starka sidor har den egna tiken och vilka rastypiska styrkor ska hanhunden ha, samt vilket temperament. Vad är det för valpar vi förväntar oss ska bli resultatet av parningen – utställningshundar? Brukshundar? Familjehundar eller lite av allt.

Det är väldigt många saker som ska falla på plats när väl tiken är parad. Hon ska ha speciellt foder, kanske mer motion så hon är i bra kondition när hon ska föda. Man ska göra foderpåsar, beställa stamtavlor, tiken ska kontrolleras hos veterinären och ägaren ska ha några månader fritt för at passa valparna när de väl anmäler sin ankomst, lite drygt 60 dagar efter parningen – och mycket, mycket mer.

Allt detta förarbete sker ofta ”bakom ryggen” på dig och mig som valpköpare. Vi litar på att uppfödaren gör sitt arbete grundligt och väl så att vi kan köpa en frisk, rastypisk och härlig liten valp när den har blivit 8 veckor gammal.
Speciellt ”garantin” att valpen är rastypisk och frisk är viktigt att tänka på som köpare, eftersom det är något som många inte lägger så stor vikt vid i början och det kan bli en dyrbar och väldigt känslosam affär.

Medan valpen fortfarande är hos tiken och uppfödaren är det uppfödarens ansvar att ombesörja att valparna upplever så mycket som möjligt. Som ljudet av en dammsugare och andra vardagliga ljud, att valparna har fått prova på att åka bil, träffat andra typer av hundar, träffat små och större barn, träffat olika människor, samt varit ute i trädgården. De ska vänjas vid att ha koppel och halsband, att vara i en transportbur och kanske är valparna så pass tränade att de redan kissar utomhus, innan man får hem dem.
Att hitta den valp som bäst passar den egna familjen kan vara lite av ett pussel, speciellt om det finns valpar i flera färger, med och utan svansar eller kanske stora skillnader på valparna. Om det är en hanhund eller tik spelar också en stor roll.

Uppfödare med bra erfarenhet av olika beteende, som verkligen känner sin kull, vilka starka och svaga sidor kullen har och som tagit sig tid att studera vilken valp som var först med att leka, först att undersöka nya saker och alltid först oavsett vad det gäller. Vet också att de valparna har större drivkraft än de valpar som måste lockas och som inte tar så stort initiativ, som inte visar utpräglad självkänsla och gå-på-anda. Utifrån detta kan uppfödaren välja ut den bästa valpen till köparen. Uppfödare som till 100 % låter köparen välja anser inte jag är tillräckligt seriösa nog för att säga ja eller nej. Och det ÄR skillnad på valparna och dessa skillnader ser man redan från början när de börjar röra sig runt och man SKA ta hänsyn till att vissa är mer försiktiga än andra valpar. Det är en familjemedlem som ska kunna fungera i familjen, under förhoppningsvis 10-15 år, så det är viktigt att man passar ihop.

Som valpköpare är det en bra idé att besöka valpen minst en gång i veckan, från det att valpen är 3-4 veckor gammal och fram tills man tar med den hem.
Det kan ju i och för sig vara så att avståndet gör detta nästan omöjligt, men försök att besöka valpen så mycket som möjligt och gärna tillsammans med andra valpköpare, på så sätt skapas ett bra nätverk mellan valpköparna.

Tag gärna med en handduk när du besöker valpen under den sista tiden hos uppfödaren. Den ska dofta ordentligt av hela den nya familjen så att valpen redan nu vänjer sig vid doften – är det så att familjen redan har en hund eller en katt är det mycket fördelaktigt för sammanföringen.

Likaså tvärtom – ta en trasa eller liknande med hem från uppfödaren till den hund eller katt som redan finns i familjen, så att den kan vänja sig vid valpens doft innan den fysiskt kommer hem.

När det så är dags att hämta hem valpen är det bra om man är flera stycken i bilen och att valpen placeras fastspänd i en transportbur nära en vuxen. Om man ska köra längre än 45 min bör man pausa om valpen är vaken och lite otålig, låt den då komma ut och lukta runt lite. Kom ihåg att ha ett fast halsband eller en sele på valpen, så inte valpen kommer lös om den blir skrämd av något.

Väl hemma vill naturligtvis alla kela, leka och visa runt valpen i huset och trädgården – men ta det lugnt. Visa valpen var det finns vatten och var den ska vara den första tiden, ge den sedan mat när ni kommit till ro. Det är normalt att valpen inte äter speciellt mycket under de första dygnen, men se till så att den dricker då kommer den ganska snart att börja äta också.

Lär valpen vara i trädgården – var med ute i trädgården när valpen är där. Prata inte så mycket med valpen, låt den lukta runt och själv uppleva sitt nya universum i lugn och ro. Om valpen blir skrämd av ett ljud eller liknande så bara håll dig lugn, stanna kvar i trädgården tills valpen lugnat ner sig och litar på dig igen. Ta gärna upp valpen i korta perioder – kom ihåg att lyfta valpen med ena handen under rumpan och låt bara de vuxna bära valpen.

De första nätterna när valpen är skiljd från sin mamma och sina syskon är det viktigt att du ger den trygghet genom att låta den sova i en bur eller låda intill din säng och gärna med sin filt från uppfödaren så att den känner doft av trygghet runt om sig i den nya omgivningen. Normalt sett tar det ungefär en vecka för valpen att komma till ro i sitt nya hem och först när valpen är trygg med alla i familjen, huset och trädgården är det dags för nya upplevelser – som att bekanta sig med omgivningarna, hälsa på hundar och andra valpar, åka på besök hos familjen och så vidare. Dessa upplevelser ska alltid ske lugnt och i korta stunder åt gången. Se på valpen hur den hanterar upplevelserna. Är valpen mycket orolig, biter i kopplet, har röda ögon, delningar i pälsen, smal mage och verkar allmänt rastlös då har det blivit för många nya upplevelser på för kort tid. Stanna då hemma några dagar och träna på att vara ”lugn och avslappnad” och försök därefter igen med fler upplevelser i små mängder.

Funderar du på att skaffa en valp så rekommenderar vi OLIVER'S START för valpar oavsett ras, som har en vuxenvikt på max 25 kg. Hundar som när de är vuxna väger över 25 kg bör börja med OLIVER’S LARGE BREED START vid 8 veckors ålder.

Du hittar OLIVER'S START och OLIVER’S LARGE BREED START under DOG FOOD

Andra artiklar i kategorin Hund

Päls & fällning hos hundar och katter

De flesta hundarna och katterna fäller, och det gör många av dom mer eller mindre året om. Det är i alla fall den medveten om, som har ansvar för att dammsuga i hemmet. Fällning hos hundar och katter är en naturlig process, eftersom var...

​Hur uppfostrar man bäst sin hund?

Hur uppfostrar man bäst sin hund så att den och resten av familjen kan få en härlig vardag tillsammans?