Swipe to the right

Vinterväder och hund

Vinterväder och hund

Det kan vara en smula besvärligt att vara hundägare under vinterhalvåret, särskilt om vädret är riktigt kallt och rått. Lyckligtvis finns det många hundar, som inte har något emot det vita underlaget eller minusgrader. Det finns dock också hundar, ofta av mindre eller kortpälsade racer, som verkligen inte uppskattar vintervädret. Oavsett vilket förhållande din fyrbenta har till det kalla, blåsvädret och snön, så kan det vara en fördel att ha dessa råd i bakhuvudet, så du kan använda de förhållningsregler, som är nödvändiga för just din hund.


Fara för förfrysningar

Frostskador förekommer hos hundar, på samma sätt som det gör hos oss människor. Hundar är i fara för förfrysning, när det blir tillräckligt kalla. Kroppen kommer försöka skydda de viktigaste organen i kroppen och förminskar därav blodtillförseln till andra delar – som tassarna, öronen, svansen och hanarnas testiklar är särskilt utsatta. Valpar, äldre hundar och sjuka hundar är främst i riskzonen för denna typ av förfrysningar. Därefter kommer hundar som sitter stilla i kylan över en längre tid. Detta kan även ge urinvägsinfektion.

Vad ska man göra? - och måste hunden kanske stanna hemma?
Det kan vara en bra idé att under vintermånaderna överväga om hunden kanske bör stanna hemma från aktiviteter, när den måste vara ute en längre tid eller sitta på kallt underlag. Det skulle t.ex kunna vara utanför matbutiken eller om familjen ska ut på en långpromenad, som hunden kanske inte klarar av. Det är också värt att fundera över om hunden ska ligga i en kall bil. Om man har möjlighet, får man gärna byta ut långa promenader till ett kortare varv när det är riktigt kallt ute. På så sätt hinner hunden inte bli lika kall.


Ta han om tassarna
Salt torkar ur trampdynorna. Det är då större risk för att de spricker. Om trampdynorna rivs upp, kan det tränga in salt på nästa promenad och det kan göra ont eller svida. Håll därför noga koll på vart det har saltats på promenaden. Använd gärna tassvax på trampdynorna innan promenaden (och gärna salva efter) för att skydda tassarna.

Isklumpar mellan trampdynorna
Hundar som går i snö kan få isklumpar i pälsen och mellan trampdynorna. Dessa isklumpar kan bli hårda och skarpa och göra det smärtsamt för hunden att gå.

Efter promenaden
När ni kommer in från promenaden igen, är det bäst att skölja tassarna grundligt med vatten för att få bort saltet och eventuelle isklumpar från trampdynorna. Torka därefter noggrant.


Är din hund känslig för kylan? Klä på den till vintervädret.

Beroende på vilken ras din hund har, har du säkert upplevt att din fyrbenta vän drar sig för att gå ut eller blir mer inaktiv under de kallare månaderna. Utöver kylan kan även regn och blåsväder under vintermånaderna dämpa lusten till en härlig och lång promenad för hundarna.

När naturen visar tänderna, packar vi människor in oss i varma kläder, vantar, mössa och halsduk. Hunden har bara päls, och behöver även den ibland ett extra lager. Hundens storlek och tjocklek på pälsen har stor betydelse för hur bra den klarar vintervädret. Det bästa man kan göra är att hålla kolla på sin hund när man är ute och går. Om du ser ändrat beteende beroende på vädret, t.ex om hunden skakar när den är ute, så är en jacka eller ett täcke en bra idé.

OLIVERS säljer både regnjackor och vinterjackor i flera storlekar och färger.


Synlighet är säkerhet

I mörka tider måste man komma ihåg att göra sig synlig, när man är ute och går med sin fyrbenta vän. Detta gör promenaden mer säker för både dig och din hund. OLIVERS har ett brett sortiment av reflexartiklar och lyktor, som hjälper dig att bli mer synlig i mörkret. Se t.ex vår reflexväst här.


Se upp för hala vägar och halvt frusna vattenområden

Precis som människor kan hunden göra sig illa när den rör sig på hala underlag. Både för din egen och din hunds skull får du gärna hålla koll på dessa områden. Om hunden springer lös eller rör sig i närheten av sjöar eller annat vatten, bör du vara uppmärksam så att hunden inte springer ut på vattnet – där det kan förekomma vågor eller där isen kanske inte håller.


Håll ett öga på hundens kroppstillstånd

Beroende på hundens ras och personlighet rör sig din hund kanske mer eller mindre under extrema väderförhållanden, än den gör normalt. Det kan exempelvis vara vid extremt låga temperaturer. Då ska man gärna hålla ett öga på sin hunds kroppstillstånd och kanske göra lite ändringar beroende på om hunden blir tunnare eller lite rundare under vintern. Du kan alltid kontakta oss på OLIVERS, om du är osäker på vad du bör göra för just din hunds hälsa.


/Tanya Hansen
Cand. scient. Animal Science

Kalla: Agria Dyreforsikring

Andra artiklar i kategorin Från Veterinären

Övervikt hos hundar

Övervikt och fetma är ett stigande problem hos hundar. Faktiskt estimeras det att cirka var tredje hund kan räknas som överviktig. Problemet har blivit så stort att flera forskare nu kallar övervikt för en sjukdom. Övervikt beror primä...

Hund- sommarvärme, solsting och vattenintag

Vi svenskar älskar sommar och sol och vi njuter gärna av varma dagar. Men hur är det med våra hundar? Hur har våra hundar det när vädret blir varmt? Vad är viktigt att veta, för att våra hundar ska ha det så bra som möjligt på varm...