SPARA UPP TILL 30% VID KØP AV 2 x 8 ELLER 12 KG OLIVERS FODERSÄCKER

Kattlådor

Kattlåda – mer än bara en toalett

Alla kattägare behöver en kattlåda i sitt hem. Även om din katt är utomhus och bara går i lådan en gång om året inomhus behövs det en ändå. Har du flera katter i ditt hem är rekommendationen att du ska ha minst en låda per katt. De går nämligen inte att be en katt att hålla sig när det trycker på i tarmen. Dessutom sprids flera kattsjukdomar via avföringen och de kan smitta varandra. Idag finns det väldigt bra lådor på Olivers Petfood som både är snygga och funktionella. En kattlåda är idag inte bara en toalett utan de är utformade för att inte sanden ska sprätta omkring och för att det inte ska lukta katturin i hela huset. Det är även viktigt att rengöra lådan regelbundet så att den är fräsch. Katter är otroligt renliga och kan demonstrativt välja din matta istället om den inte tycker att du städat tillräckligt bra. Köp därför även en kattspade så att du kan ta bort avföringen från lådan direkt.

Att välja kattlåda

När det gäller att välja låda är det en smaksak. Först och främst måste den anpassas efter katten; exempelvis kan en liten katt ha problem med att klättra över höga kanter. De höga kanterna är däremot väldigt bra eftersom de hindrar katten från att sprätta ut sanden över hela golvet. Katterna älskar nämligen att gräva och krafsa. Även om kanten på lådan är lika hög som Kinesiska muren så lyckas ändå alltid sanden att hitta sin väg ut. Så du slipper inte att dammsuga. Ett annat problem som många upplever med en kattlåda i hemmet är lukten. Katturin har en väldigt frän lukt, särskilt från okastrerade hanar. Genom att ha en kattlåda med ”tak” så sprids inte lukten på samma sätt som med en öppen låda. Dessa lådor kan dock vara ett problem för katterna till en början. Särskilt om de är vana att ha stöd av kanten när de uträttar sina behov. En perfekt kattlåda är alltså anpassad för både katten och familjens bästa.

Att sköta en kattlåda

När du har valt din kattlåda finns det vissa saker att tänka på. Den ska placeras i ett rum där dörren aldrig stängs. Katten måste kunna ha tillgång till lådan dygnet runt. Har en katt en gång råkat kissa på mattan eller i en blomkruka är det viktigt att få bort all lukt. Annars finns det risk för att katten tror att det felaktiga stället är toaletten och fortsätter att gå dit. När du fyller på med sand så ska du inte snåla. Katten gillar som ovan nämnt att gräva och krafsa. Det finns flera olika varianter av kattsand. På Oliver’s Petfood hittar du dem som håller lukten borta och samtidigt har en underbar uppsugningsförmåga till bra priser. Sanden är precis lika viktig som lådan. Sanden ska bytas ut vid behov, och hur ofta varierar beroende på din katt. Alla tillbehör som behövs till kattlådan hittar du hos Oliver’s Petfood: allt från spadar och rengöringsmedel till plastpåsar.